♻️ Kvalitetssikret Secondhand

🚚 FRI FRAGT OVER 499,-

🇩🇰 Dansk Iværksætteri

✅ SassyLAB er E-mærket Certificeret

📦 Altid 30 dages Returret

Levering: 35,00 DKK (Fri fragt over 499,-)

Pris i alt: 35,00 DKK

Levering: 35,00 DKK

Pris i alt: 35,00 DKK

test
Something went wrong, please contact us!
Subtotal:

Danskernes Tøjforbrug

03. januar 2023

Danskernes tøjforbrug er enormt. Vi er et af de lande i verden, hvor der bliver købt allermest tøj hvert år, og desværre er vi også et af de lande, hvor tøjet bliver brugt mindst. 

Hvor stort er danskernes tøjforbrug?

Danskerne køber i gennemsnit 10,2 kg. tøj om året (Se kilde). Faktisk er danskernes tøjforbrug hele 35% højere, end det gennemsnitlige tøjforbrug for resten af jordens befolkning. 

Det høje tøjforbrug kan skyldes flere faktorer. For det første er tøj billigere end nogensinde før, takket være globalisering og outsourcing af produktion til lande med lavere lønomkostninger. Det betyder, at mange danskere kan købe flere tøjgenstande for samme pris, end de ville kunne for bare et par årtier siden.

For det andet spiller kulturen også en rolle. I mange kulturer er det normalt at skifte tøj ofte for at vise sin status eller for at holde sig opdateret med de seneste modetrends. I Danmark er det ikke anderledes, og mange danskere føler, at de skal have nyt tøj for at signalere, at de er moderigtige og selvsikre.

Men det høje tøjforbrug har også en mørkere side. Tøjproduktion kræver en stor mængde råmaterialer og energi, og det efterlader et stort miljømæssigt aftryk. Desværre, er de fleste tøjgenstande i Danmark lavet af ikke-bæredygtige materialer og produceret under dårlige arbejdsvilkår i udviklingslandene.

Derudover, er bortkastet tøj et stigende problem i Danmark. Mange danskere smider tøjet væk, når det ikke længere passer eller er i mode, i stedet for at give det videre eller donere det til genbrug. Det er skødesløst med ressourcerne og kan være skadeligt for miljøet.

60% af danskerne erklærer sig som miljøbevidste, men tøjkøb afslører at det ikke gælder altid

Det er ofte nemmere at tale om miljøbevidsthed end at følge den i praksis, især når det kommer til vores tøjkøb. En undersøgelse viser, at 60% af danskerne opfatter sig selv som miljøbevidste, men kun i begrænset omfang, når de køber tøj.

Det kan skyldes flere faktorer. For det første kan det være svært at navigere i den bæredygtige modebranche, da det kan være svært at vurdere, hvilke brands og produkter, der faktisk er bæredygtige. Derudover kan det være svært at finde bæredygtige alternativer, der passer ens stil og budget.

For det andet kan det være svært at ændre vores vaner. Mange af os er vant til at købe tøj ofte og billigt, og det kan være svært at skifte til en mere bevidst tøjkøbsvaner. Derudover kan det være svært at ændre ens holdning til tøj, og se det som en investering i stedet for som en disposabel vare.

Endelig kan det også være svært at købe bæredygtigt tøj, da det ofte er dyrere end ikke-bæredygtigt tøj.

Selvom det kan være svært at navigere i den bæredygtige modebranche og ændre vaner, er det vigtigt at huske på, at alle små skridt tæller. Ved at vælge at købe bæredygtigt tøj, når det er muligt, og ved at vedligeholde og reparere sit tøj i stedet for at købe nyt, kan man gøre en positiv indvirkning på miljøet.

Køb mindre nyt, og brug det du har!

Tøj bliver i dag brugt væsentligt mindre tid end tidligere. Ifølge en undersøgelse  bliver tøj i dag gennemsnitligt brugt halvt så lang tid som i år 2000. Samtidig viser undersøgelsen, at mange beklædning genstande kun bruges 7-8 gange, før de ender i skraldespanden.

Dette kan skyldes flere faktorer. For det første er tøj blevet billigere end nogensinde før, takket være globalisering og outsourcing af produktion til lande med lavere lønomkostninger. Det betyder, at mange mennesker kan købe flere tøjgenstande for samme pris, end de ville kunne for bare et par årtier siden. Derudover kan øget tøjforbrug også være et udtryk for en kultur, hvor det er normalt at skifte tøj ofte for at vise sin status eller for at holde sig opdateret med de seneste modetrends.

Det mest bæredygtige tøj er det tøj du allerede har i dit skab. Vi bør derfor alle sammen få overblik over vores garderobe, og sørge for at brug alt vores tøj, og sælge det tøj vi ikke bryder os om, så tøjet kan få et nyt liv hos en der vil bruge det. 

Heldigvis er flere og flere danskere begyndt at tage ansvar for deres tøjforbrug og søge efter måder at købe og bære tøj på, der er bæredygtige. Flere tøjbutikker har begyndt at tilbyde bæredygtige alternativer, og der er voksende interesse for genbrugstøj. Derudover er der flere initiativer, der fremmer bæredygtig mode, fx Rådet for Bæredygtigt Tøj og Tekstil og Fashion Summit, og mange danskere begynder at købe tøj fra bæredygtige brands eller vælger at købe secondhand tøj.

En anden måde at reducere tøjforbruget på, er at vælge kvalitet frem for kvantitet. At købe færre, men bedre tøjgenstande, kan spare penge og være bedre for miljøet. Det kan også betyde, at man holder tøjet længere, i stedet for at skifte det ud ofte.

Endelig kan man vælge at vedligeholde og reparere sit tøj, i stedet for at købe nyt, når det bliver slidt eller går i stykker. Det kan spare både penge og ressourcer.

Alt i alt er det vigtigt at tage ansvar for vores tøjforbrug og søge efter måder at mindske det på, både for vores egen skyld og for planetens skyld. Det kan være svært at ændre vores vaner, men med en lidt mere bevidst tilgang, kan vi alle gøre en forskel.

Køb brugt i stedet for nyt

Vi skal alle sammen tage ansvar for at nedbringe overforbruget af tøj, og for at undgå tøjspild. Når du får brug for at supplere din garderobe, så overvej at køb brugt fremfor nyt. Genbrugstøj er allerede produceret, og skal derfor ikke transporteres halvvejs rundt om jorden før du kan købe det. 

Køb af brugt tøj er en god måde at reducere sit tøjforbrug og samtidig gøre en positiv indvirkning på miljøet. Når man køber brugt tøj, genbruger man eksisterende tøj, i stedet for at skulle producere nyt tøj, hvilket kan spare både ressourcer og energi.

Genbrugstøj har også tendens til at være billigere end nyt tøj, hvilket kan være en god måde at spare penge. Det kan også give mulighed for at finde unikke og vintage stykker, som kan give ens garderobe personlighed og karakter.

Desværre, er køb af brugt tøj ikke så udbredt i Danmark, som i andre lande, men heldigvis er tendensen ved at ændre sig. 

Det er også vigtigt at bemærke, at køb af brugt tøj er en god måde at reducere mængden af tøj, der ender i affald. Ifølge Rådet for Bæredygtigt Tøj og Tekstil bliver omkring 50% af det brugte tøj, der bliver doneret til genbrug, ikke solgt og i stedet ender i affald. Ved at købe brugt tøj, sørger man for at give tøjet en anden chance i stedet for at smide det ud.

I alt kan køb af brugt tøj være en god måde at reducere tøjforbruget på og gøre en positiv indvirkning på miljøet, samtidig med at man kan spare penge og finde unikke stykker til ens garderobe.






Inspiration

De forskellige typer Blazere: En komplet guide
01. februar 2024
De forskellige typer Blazere: En komplet guide

Er du på udkig efter en ny blazer, så kan du få et super overblik her, over hvilke forskellige type blazere der findes, og hvad der kendetegner hver type blazer.

Læs mere

Den ultimative guide til 6 slipseknuder: Trin for trin
15. januar 2024
Den ultimative guide til 6 slipseknuder: Trin for trin

At kaste sig ud i kunsten at binde sit slips kan føles som en rejse ind i et land fyldt med mystik og traditioner. Men frygt ej! Vi hjælper dig med en dybdegående guide der viser dig 6 forskellige måder du kan binde dit slips.

Læs mere

Kan jeg tillade mig at give en gave som er brugt?
06. november 2023
Kan jeg tillade mig at give en gave som er brugt?

Kan jeg tillade mig at give en gave som er brugt? Ja, fordi 7 ud af 10 danskere ønsker sig genbrugsgaver.

Læs mere

 ̰ˇ